Kadernota 2025-2028, bijdrage VVD Gouda in de eerste termijn

Politiek is keuzes maken. Hoe zorgen we ervoor dat Gouda de stad blijft waar we allemaal zo van houden, of misschien wel van hielden. Er wordt veel beloofd en te weinig waargemaakt door dit college. Sommige plannen, zoals de aanpak van straatintimidatie, de pogingen Gouda verkeersveiliger te maken en de woningen die opgeleverd worden, maken Gouda iets beter, maar het is nog niet genoeg. De VVD Gouda legt de accenten op de grootste verbeterpunten voor de komende jaren. Voor diverse van deze verbeterpunten is een andere koers nodig.

Tijdens de behandeling van de Kadernota krijgen de gemeenteraadsfracties de gelegenheid om vooruit te kijken. Wat moet er beter, anders of voortgezet worden. Gouda is en blijft een mooie stad, maar er gaat nog teveel mis. De VVD Gouda stuurt hier met maximale inspanningen op bij.

In onze eerste spreektermijn keken wij naar de grootste verbeterpunten; hoe houden we ons economisch vestigingsklimaat op orde, hoe weren we straatintimidatie, cybercriminaliteit en antisemitisme (en andere vormen van onverdraagzaamheid) uit onze stad, hoe zorgen we ervoor dat Gouda bereikbaar blijft, dat Gouda schoon, heel en veilig wordt en dat Gouda toekomstbestendig wordt, zowel op het gebied van duurzaamheid als financiën. Teveel om te beschrijven in 5 minuten, maar toch hebben we een poging gedaan.


Spreektekst 1e Termijn Kadernota

Op 1 juli 2024 heeft onze fractievoorzitter Kevin de Jonge de volgende bijdrage uitgesproken:

Zotheid verlengt de jeugd en weert de ouderdom, maar hier in Gouda maken we het wel heel gek. ‘’Laat 2024 dan het jaar van de uitvoering worden, de VVD zal zich ervoor blijven inzetten dat die uitvoering in de goede richting gaat voor onze stad.’’ Met deze woorden sloot ik in november 2023 de eerste termijn voor de begrotingsbehandeling af. Wat is er afgelopen jaar voor Gouda bereikt? Te weinig. Het geld was er, de realisatie te vaak niet.

Economie
Geld moet eerst verdiend worden, voordat het kan worden uitgegeven. Een economisch sterk en gezond Gouda is essentieel, daar werken vele ondernemers in onze stad elke dag hard aan. Een gemeente die positief bijdraagt aan het vestigings- en verblijfsklimaat en die faciliteert en stimuleert, zal een levendige gemeente zijn. Het overhaast invoeren van een Zero Emissiezone helpt daar bijvoorbeeld niet bij. Wat doet dit college ervoor om in samenwerking met de ondernemers het vestigingsklimaat in Gouda te versterken en hoe zorgt het college ervoor dat de binnenstad en de wijkwinkelcentra van Gouda de plek worden om te winkelen én te verblijven?

Veiligheid
Voorzitter, een voorwaarde voor een prettige ‘’plek om te verblijven’’, is een leefbare en veilige omgeving volgens het principe schoon, heel en veilig. Hoe dringen we overlast en straatintimidatie terug, hoe maken we de samenleving (digitaal) weerbaar en hoe zorgen we dat de geo-politieke en maatschappelijke ontwikkelingen er niet voor zorgen dat mensen zich onveilig voelen in Gouda. Vraagstukken waar we in het komende jaar aandacht voor zullen vragen. Je veilig voelen in Gouda, dat geeft een gevoel van thuis.

Verkeer
Want ook in het verkeer zou iedereen zich zo veilig mogelijk moeten voelen. Het werkt dan niet als je als fietser misbruikt wordt om auto’s af te remmen. Het is goed om schoolzones veilig te maken, maar wordt het veiliger als je de vreemdste niet-onderbouwde maatregelen neemt op doorgaande wegen? Stop met ideologisch verkeersbeleid en werk aan een mobiliteitsbeleid waar het voor bedoeld is, een veilige en efficiënte afhandeling van verkeersbewegingen. Zorg dat mensen snel van A. naar B. kunnen komen. Maak wegen daadwerkelijk veilig, zorg voor voldoende parkeervoorzieningen, voer geen betaald parkeren in en werk hard aan het versterken van het openbaar vervoer. Waarom kiest het college er steeds voor om verkeersbeleid vooral te gebruiken voor ideologisch gedreven duurzaamheidsdoelstellingen en hoe gaat het college zich ervoor inzetten om op korte termijn de objectieve en subjectieve verkeersveiligheid te verbeteren?

Afval
Voorzitter, ik sprak eerder al over schoon, heel en veilig. Dankzij een voorstel van de VVD kunnen we 2,4 miljoen euro besteden aan het verbeteren van de openbare ruimte. Daarmee werken we eindelijk aan het repareren van onze stad. Helaas is ook bij het aspect ‘’schoon’’ nog ongelofelijk veel werk aan de winkel. Of het nu Westergouwe, Bloemendaal of Korte Akkeren betreft, zwerfafval teistert onze straten. Het college komt met een bespottelijke oplossing als omgekeerd inzamelen. Laten we het mensen vooral nog moeilijker maken hun afval weg te gooien. Wie echt denkt dat dit goedkoper is en minder zwerfafval oplevert, komt hier bedrogen uit.

Duurzaamheid
“De gemeente gaat meer snelheid maken met het gasloos maken van Gouda” stond in een recent persbericht te lezen. 3 jaar verspild, terwijl we 3 jaar geleden al wisten dat de kosten voor collectieve- en individuele oplossingen niet ver uit elkaar liepen en dat individuele oplossingen makkelijker implementeerbaar waren. Naar de VVD Gouda is niet geluisterd en 3 jaren zijn verloren gegaan. Langzamer gaan dan dit kan dus niet….. Gaat deze politieke ambitie niet voorbij aan de benodigde technische, financiële en sociale realiteit? Vraagt niet alleen de VVD al langer, maar wordt ook gevraagd door de energiecorporaties. Gelooft het college echt nog in het de loze belofte dat 2040 gasloos haalbaar is? Wat gaat het college er aan doen om de zelfopgelegde deadline van 2040 te halen? En oja, vertel daarbij ook gelijk wat het de inwoners en bedrijven gaat kosten!

Gemeentefinanciën
Er is niet veel financiële ruimte, dus nieuwe plannen zullen pas gerealiseerd kunnen worden als we andere plannen schrappen, verminderen of temporiseren. Als we begrote plannen niet uitvoeren, blijft dat geld liggen. Dat geld hadden we dus ook aan andere maatschappelijke opgaven kunnen besteden. Kortom: we moeten realistischer begroten én strakker sturen op de uitvoering. De grootste uitdaging zit in de leningenportefeuille. De gemeente heeft momenteel bijna 300 miljoen euro aan leningen openstaan. Het college wil hier nog 75 miljoen euro bovenop doen. En vergeet niet dat er ook nog voor 71 miljoen euro aan bestemmingsreserves ligt. Die twee posten samen zorgen voor een toename van de rentekosten met 5 miljoen euro per jaar, geld dat er NIET is. En het zorgt er ook voor dat we ruim onder de solvabiliteitsgrens gaan. Is het college het met ons eens dat deze voorgestelde financiele keuzes zeer onwenselijk zijn en de lasten bij de toekomstige generatie leggen? Hoe geef je Gouda dan door?

Resume
Voorzitter, ik kom tot een afronding. Het college doet zijn best van Gouda een mooiere plek te maken, maar soms is je best doen niet genoeg. Wij dagen het college uit, pak de verantwoordelijkheid om de problemen die er in Gouda zijn aan te pakken, laat je niet leiden door ideologische driften, maar ga de uitdagingen met een goede dosis realisme te lijf. Alleen dan komen we als Gouda ook echt verder.