VVD Gouda steunt statement vluchtelingen Oekraïne

De VVD Gouda heeft besloten het gemeenteraads-brede initiatief, om steun uit te spreken aan vluchtelingen uit Oekraïne, mede te ondertekenen. Het is belangrijk om middels dit initiatief steun uit te spreken aan de inwoners van Oekraïne die de laatste dagen geconfronteerd zijn met een onacceptabele mate van geweld en aantasting van de soevereiniteit.

Het statement luidt als volgt:

‘’Oekraïense vluchtelingen welkom in Gouda

Oekraïne wordt sinds afgelopen week aangevallen door Rusland. Op dit moment vindt een gewelddadige invasie door Russische troepen plaats. De Oekraïense bevolking verzet zich, maar lijdt ook vooral onder een nutteloze en rampzalige oorlog. Een aanzienlijk deel van de bevolking zoekt een veilig heenkomen, op de vlucht voor het oorlogsgeweld.

 Wij vinden dat Gouda zich bereid moet tonen om vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk op te vangen en ze een veilige plek te bieden. We zijn solidair met deze mensen die tegen hun wil huis en haard hebben verlaten en nu naarstig zoeken naar een plek om voorlopig te verblijven; een plek die hen de vrijheid biedt, die ze in eigen land dreigen kwijt te raken.

Gouda, -stad van vrijheid, tolerantie en het vrije woord- is wat ons betreft bereid om vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen. We roepen het college van burgemeester en wethouders op om deze bereidheid kenbaar te maken bij het kabinet.’’

Wat ons betreft is opvang van vluchtelingen een landelijke taak/aangelegenheid. Daarin staat de VVD voor opvang in de regio. Oekraïne heeft stevige banden met de EU en de NAVO en behoort daarmee tot onze eigen regio. Het is daarnaast belangrijk ook naar onze eigen situatie te kijken. Als we hier in oorlog geraken, of wanneer er bijvoorbeeld een ramp van ongekende omvang plaatsvindt, zouden wij ook graag onderdak vinden bij aangrenzende landen in onze regio. Aan dit verzoek kunnen we tegemoet komen. Het is daarbij wel van belang dat we ook opvang in aangrenzende landen zullen steunen, maar als het nodig is, kunnen we als stad onze verantwoordelijk nemen, binnen de grenzen van de draagkracht van Gouda.

De kern van het statement is voor ons het uitspreken van steun aan Oekraïne en hun inwoners. We leven mee met degenen die getroffen worden door deze enorme verwoesting en hopen dat Oekraïne snel weer een veilig thuis kan zijn.